IKEA keuken toestellen... do or don't?

Door anti-rsca op dinsdag 20 september 2011 15:55 - Reacties (64)
Categorie: Bouw, Views: 68.251

Hey guys en girls,

Ik weet dat er weer een hele hoop mensen gaan zeuren dat deze post hier niet hoort en dat ik maar naar een forum moet gaan. I don't care, als je het niet wil lezen, sluit het venster dan maar of klik hier. De anderen zijn uiteraard meer dan welkom!

Om wat te besparen op ons bouwbudget zouden we graag een IKEA-keuken plaatsen, compleet met toestellen en toeters en bellen. We hebben reeds een keuken samengestelt in de keukenplannen. We komen uit op een dikke € 5500 voor het volledig geheel. Dat is voor een keuken in mijn ogen belachelijk weinig, maar je hoort me zeker niet klagen ;).

In onze kennissenkring zegt men vaak, IKEA keukens zijn goed, maar koop je apparaten best ergens anders... Maar niemand die me kan aanhalen juist waarom. Daarom schakel ik de kracht van deze community in.

Wie van jullie heeft een IKEA-keuken (liefst met toestellen van IKEA) en wat zijn jullie ervaringen?

Voor de nieuwsgierigen, een afbeelding van hoe onze opstelling er zou uitzien:

http://users.telenet.be/dries_schuddinck/keuken.jpg

Volgende: Lang verwachte update 01-'12 Lang verwachte update
Volgende: Dak, elektriciteit, sanitair, ramen, pleisteren 09-'11 Dak, elektriciteit, sanitair, ramen, pleisteren

Reacties


Door Tweakers user TEAMIKKE, dinsdag 20 september 2011 16:00

Wij hebben een IKEA showmodel keuken zelfs. Die is dus ooit showmodel geweest en hebben we voor een klein prijsje kunnen overnemen. Voorwaarde was wel dat we zelf hem er uit moesten halen maar dat is geen probleem. Qua maatvoering kwam het vrijwel perfect uit dus dat was een buitenkansje.

Aangezien het een compleet showmodel betrof hebben we ook alle apparatuur erbij. Deze zijn van het merk Whirlpool. Op elk apparaat staat ook gewoon: 'Whirlpool by IKEA'. Ik verwacht niet dat dit anders zal zijn bij andere apparaten van IKEA. En over Whirlpool is genoeg te vinden.

Uit eigen ervaring: Alles werkt perfect en doet wat het moet doen. Mijn ervaring is dus zeker positief.

Door Tweakers user Erkens, dinsdag 20 september 2011 16:01

De apparaten van IKEA zijn vaak rebranded B merken (en inderdaad, vaak whirlpool). Niks mis mee, maar met een beetje prijsvergelijken kan je de kosten nog verder drukken. Bijvoorbeeld door eens rond te kijken op bijvoorbeeld kieskeurig.

Daarnaast heb je gewoon meer keus in modellen en merken (en dus ook mogelijkheden). Mijn keuken heb ik uiteindelijk niet bij IKEA gekocht (wel daar geweest om te kijken) maar de apparatuur online gekocht, dat scheelt snel al enkele honderden euro's. (even afgezien de speciale korting die ik had vanwege mijn werkgever)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 september 2011 16:01]


Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 20 september 2011 16:02

Ik kan op je vraag geen antwoord geven, maar ik heb zelf mijn keuken gekocht bij Ixina en mijn toestellen komen van het nederlandse veiligkopen.nu . Ik zou zeggen, vergelijk de prijs van je toestellen eens met die site. Ixina liet mij toen weten dat zelfs hun inkoopprijs ver boven die prijzen zit.

Het enige wat veiligkopen niet kan leveren naar België zijn toestellen op aardgas vanwege het verschil tussen NL en B.

Oh ja, en als je op veiligkopen enkele artikelen in je mandje steekt en je vraagt dan vrijblijvend een offerte dan gaat er nog enkele % af.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 september 2011 16:03]


Door Tweakers user TheMOD, dinsdag 20 september 2011 16:02

Ik heb geen ervaring met IKEA keukens, maar als het gaat om de toestellen, dan maakt eigenlijk alleen het merk (en dus de kwaliteit) uit. Als de apparaten gewoon van een goed merk zijn...

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 20 september 2011 16:03

Ik weet dat er weer een hele hoop mensen gaan kankeren dat deze post hier niet hoort en dat ik maar naar een forum moet gaan. I don't care, als je het niet wil lezen, sluit het venster dan maar of klik hier.
Nee, dat is een lekker vriendelijk begin voor een blog :X :| (en dan heb ik 't nog niet eens over het gooien met die vreselijke ziekte; zeg dan gewoon "zaniken" / "zeuren" oid).
Erg welkom voel ik me als lezer niet.

En waarom zou tweakblogs hier niet voor bedoeld zijn? Je bent vrij er helemaal zelf invulling aan te geven hoor :?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 september 2011 16:04]


Door Tweakers user anti-rsca, dinsdag 20 september 2011 16:07

RobIII schreef op dinsdag 20 september 2011 @ 16:03:
[...]

Nee, dat is een lekker vriendelijk begin voor een blog :X :| (en dan heb ik 't nog niet eens over het gooien met die vreselijke ziekte; zeg dan gewoon "zaniken" / "zeuren" oid).
Erg welkom voel ik me als lezer niet.

En waarom zou tweakblogs hier niet voor bedoeld zijn? Je bent vrij er helemaal zelf invulling aan te geven hoor :?
Ik snap jouw reactie, maar ik denk dat vele mensen mijn reactie ook snappen. Er heerst de laatste tijd een cultuur van afkraken op het internet. Met deze intro wil ik deze mensen voor zijn.

Door Tweakers user Starck, dinsdag 20 september 2011 16:08

We hebben op het werk hier ook een IKEA keuken. Mooie design en de kastjes en alles zijn van prima kwaliteit.

Ik vind alleen de rails van de laatjes, en zo'n strip die de koelkast deur vastzet aan de deur van het keukenkastje van slechte kwaliteit.
Éen lade die sluit al niet meer mooi (het is zon vertragend sluit mechanisme). En die strip bij de koelkast die maakt wat herrie bij het openen en sluiten (door de wrijving van het open en dicht doen).

Magnetron/Oven combinatie doet het verder goed. Alleen de digitale klok loopt binnen 1 week 10 minuten achter :P

Door Patrick, dinsdag 20 september 2011 16:18

Ikea levert al een tijdje (>1,5jaar) geen "Whirlpool for Ikea" apparaten meer. Een ander merk (iets met LUX in de naam, weet niet meer precies wat) heeft Ikea als klant overgenomen.

Geen idee hoe die andere apparaten functioneren overigens.

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 20 september 2011 16:23

dan zal het wel electrolux zijn. De tweede grootste op de markt na ... whirlpool. Ook AEG en Zanussi behoren toe aan electrolux

Door Tweakers user Speedfightserv, dinsdag 20 september 2011 16:24

Wij hebben zojuist ook een nieuwe keuken gekocht. (paul roescher voor de mensen die het willen weten) die raden whirlpool ten strengste af. Later hoorde ik ergens anders nog "Whirlpool moet je in zwemmen, niet in koken etc."

Tip: vraag ook ergens anders een offerte op. je zal verbaasd zijn dat sommige keukens van een betere kwaliteit niet heel veel duurder zijn dan ikea. (geen brugman keukens!!!)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 september 2011 16:27]


Door TheWuZofOS, dinsdag 20 september 2011 16:25

Zelf al 2 jaar een Ikea keuken met alles er op en er aan.
Zoals hierboven al beschreven is alles van goede kwaliteit en heb zelf no geen problemen gehad.

Verwijzing is voornamelijk voor de prijs (wat sites afspeuren voor vergelijk kan nooit kwaad ;) )

Zelfde opmerking heb ik ook gehoord over het keukenblad dus als je de prijs wilt drukken kan je misschien ook daar naar kijken.

Succes

Door Tweakers user Xiphalon, dinsdag 20 september 2011 16:26

Nou ik heb (bijna exact) een jaar geleden nog Whirlpool for Ikea gekocht. Maar dat was in NL, dus of dat ook in BE zo is kan ik niet zeggen.

Ben tevreden over de apparatuur (en de rest van de keuken).

@Starck: Je kan bij Ikea zonder problemen vervangende onderdelen krijgen die je problemen verhelpen, gewoon even bellen

Door Tweakers user anti-rsca, dinsdag 20 september 2011 16:33

Ik ben niet echt van plan om sites af te speuren voor apparte onderdelen, ik hou nogal van one-stop-shopping.

Door Tweakers user manzonderdas, dinsdag 20 september 2011 16:40

ouders hebben een ikea oven en zijn er best tevreden van. Ze hebben die wel in een uitverkoop gekocht. Mijn opmerkingen (ivm mijn zanussi topmodel oven), is dat de afwerking net iets minder is (en zanussi is dan al geen top), maar wel veilig (4 dubbel glas zoals bij mij).

Inductieplaat was ander verhaal - creatief shoppen (vandenborre uiteindelijk) leverde een krachtiger AEG exemplaar op voor hetzelfde bedrag.

Persoonlijk zou ik kijken - als je bv een oven 1 of 2 x / maand gebruikt - ikea. Als je dagelijks inductie kookt - ander merk, maar ikea is zeker niet slecht.

Door Tweakers user SeatRider, dinsdag 20 september 2011 16:40

anti-rsca schreef op dinsdag 20 september 2011 @ 16:07:
[...]


Ik snap jouw reactie, maar ik denk dat vele mensen mijn reactie ook snappen. Er heerst de laatste tijd een cultuur van afkraken op het internet. Met deze intro wil ik deze mensen voor zijn.
Door met een pre-emptive diss te beginnen. Gezellig.

Door Tweakers user Creep, dinsdag 20 september 2011 16:53

Heb zelf in maart een nieuwe keuken geplaats van Ikea, zo'n witte glans keuken met eiken blad (zelf gelakt). Zal even kijken of ik een foto kan uploaden vanavond.

Ikea apperatuur: vaatwasser (best getest in prijsklasse bij consumentenbod)
Koelkast/criezer combo (uit aanbiedingen hoek, hebben gewoon garantie) Is een monteur van Whirpool geweest voor het geluid dat ie maakte en is nu zeer stil.

Oven en magnetron van electrolux en de gaskookplaat ook van electrolux. Winkel

Wasemkap van Bosch (die was het stilste voor een mooise prijs)

Ik wilde een keuken met luxe uitstraling, dus wilde ik geen IKEA spullen in het zicht. De kookplaat is lekker breed en de beste aankoop van de gehele keuken met op de tweede plaats de wasemkap. Die is zo stil, dat ik 'm vergeet uit te zetten.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 september 2011 17:07]


Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 20 september 2011 16:57

Whirpool / zanussi en aanverwante B-merken worden niet echt hoog aangeschreven. De levensduur en kwaliteit van deze apparaten is vrij bedroevend. Daar staat tegenover dat ze dan ook niks kosten. Dus ga je je er een buil aan vallen? Dat valt wel mee, maar je moet er altijd vanuit gaan dat ze binnen een paar jaar (natuurlijk buiten garantie) kapot kunnen gaan. Dat HOEFT natuurlijk niet te gebeuren, maar de kans dat het gebeurd is aanzienlijk hoger dan de duurdere merken.

Maar voor een keuken van 5500 euro zou ik zeggen: gewoon doen. Dat is inderdaad spotgoedkoop.

Door Tweakers user Pepppie, dinsdag 20 september 2011 17:17

Wellicht nog een idee om met de offerte van IKEA naar een keukenboer te lopen en te vragen wat het bij hem/haar gaat kosten. Wij hebben hetzelfde gedaan en kwamen uiteindelijk goedkoper uit. Daarnaast kregen we een 'echte' A-merk keuken (Hacker met Siemens-apparatuur).

Was welliswaar eind van het jaar, maar toch. Niet geschoten is altijd mis :)

Door Tweakers user Erwin, dinsdag 20 september 2011 17:59

Komt bovengemiddeld vaak een defect apparaat retour maar het voordeel van hun IKEA is dat ze over het algemeen zèèr coulant zijn in hun retouren ;)

Door Tweakers user Precision, dinsdag 20 september 2011 17:59

Na 5 jaar een ikea keuken mogen weggooien, alle kasten waren uitgezet door een slecht werkende dampenkamp (ook van ikea). Nu weer een nieuwe keuken besteld bij ikea, hadden ze de deuren niet binnen, oké denk je dan die volgen nog wel. Vervolgens gaat de fabrikant die de deuren maakt failliet (ikea besteedde dat uit) en heb ik na heeeel lang wachten toch andere deuren gekregen (ikea had ze bij een andere fabrikant laten maken), maar er zit nu een kleurverschil in die zeer goed zichtbaar is (dusja voor mij nooit meer een keuken bij ikea :) )

Door Tweakers user Vincentio, dinsdag 20 september 2011 18:23

Mijn ouders hebben nu anderhalf jaar een keuken bij de ikea vandaan. Alles werkt nog goed en ziet er nog netjes uit.

Door Tweakers user Sebas1979, dinsdag 20 september 2011 19:12

Starck schreef op dinsdag 20 september 2011 @ 16:08:
We hebben op het werk hier ook een IKEA keuken. Mooie design en de kastjes en alles zijn van prima kwaliteit.

Ik vind alleen de rails van de laatjes, en zo'n strip die de koelkast deur vastzet aan de deur van het keukenkastje van slechte kwaliteit.
Éen lade die sluit al niet meer mooi (het is zon vertragend sluit mechanisme). En die strip bij de koelkast die maakt wat herrie bij het openen en sluiten (door de wrijving van het open en dicht doen).

Magnetron/Oven combinatie doet het verder goed. Alleen de digitale klok loopt binnen 1 week 10 minuten achter :P
Bizar! Bijna exact dezelfde ervaring. Alles ok, maar de glijstrip van de inbouwkoelkast loopt niet zo best. Klok van combimagnetron loopt achter. En irritant dat je de cooldown functie niet uit kunt schakelen (afkoelen door de klep open te zetten schakelt de luidruchtige ventilatie niet uit).
Lades nog geen probleem hier trouwens :)

Door Tweakers user boe2, dinsdag 20 september 2011 19:22

Elluminatie schreef op dinsdag 20 september 2011 @ 17:59:
Komt bovengemiddeld vaak een defect apparaat retour maar het voordeel van hun IKEA is dat ze over het algemeen zèèr coulant zijn in hun retouren ;)
Dit.
Ik gebruik mijn nieuwe ikea keuken ondertussen zo'n 2 maanden en ben er helemaal tevreden van, ook van de electro (koelkast, fornuis, oven). Bij mijn fornuis bleek een keramieken dekseltje te ontbreken: Daar deden ze helemaal niet moeilijk over, aankoopbewijs doorgemailed waarna het dekseltje gratis naar mij thuis opgestuurd werd.

Door Tweakers user Mar2zz, dinsdag 20 september 2011 19:53

Ook een ikea keuken, ook in laten bouwen door een door Ikea aangestelde monteur. Prima spul. De hardware kan een combi zijn. Zo is mijn vaatwasser Whirlpool en mijn oven electrolux, afzuigkap en magnetron ook whirlpool geloof ik..

Dat apparaten van verschillende merken zijn is wel irritant. Want ik had na levering probleem met de vaatwasser, die wou niet altijd goed dicht. Ikea gebeld, maar na 2x heen en weer gestuurd te zijn kon ik pas een afspraak maken met de monteur (die dezelfde week nog kwam).

Nadatde afzuigkap ook aan was gesloten wilden de lampjes niet aan, ook zelfde verhaal, 2 telefoonnummers later, kreeg ik een onbeschofte kerel aan de lijn, met een buitenlands accent, die helemaal niet wilde helpen, en ik moest wel zeker weten dat de afzuigkap stuk was en niet de lampjes, anders moesten we 100 euro voor de monteur betalen. Ik hem verzekerd dat het niet de lampjes waren, hangt ie gewoon op. Daarna direct weer gebeld, kreeg ik vriendelijke vrouw aan de lijn, die me binnen een minuut een afspraak had geplanned voor monteur dezelfde week nog. Vanwege dat 100 euro verhaal heb ik de lampjes wel eerst op de foto gezet om aan te kunnen tonen dat de gloeidraden nog heel waren. Maar de monteur verving een trafootje ofzo iets en het was ook klaar.

Dus, de service is prima, 5 jaar garantie op apparatuur, 20! jaar op keukenonderdelen!, en de prijs is prima. En geen vervelende verkopers die hun winst via jouw portomonnee proberen te maximizen (brugman, keukenkampioen en bruynzeel doen dat wel, zeer agressieve verkoopstel hebben die imo).

Door Tweakers user anti-rsca, dinsdag 20 september 2011 20:05

@Mar2zz en Boeboe, zijn jullie tevreden over de kookplaat? Zoja, welke hebben jullie? Keramisch of inductie? Gebruiken jullie ze veel?

Door Tweakers user Mar2zz, dinsdag 20 september 2011 21:03

Ik kook op gas. Dat doen echte mannen. Laat je niet verleiden tot zo een vrouwenkookplaat.

Bovendien, dat hoorde ik elke keukenwinkel, de enorme lulsmoes dat inductie veiliger is als je kinderen hebt (natuurlijk hebben verkopers direct in het snotje dat je een gezin bent, ook al heb je je kids niet bij je). Het is niet de kookplaat of gaspitten die gevaarlijk heet zijn, het gevaarlijke zijn de pannen die erop staan, met kokend water en jus enzo.

Een hete pit of plaat trek je je handen zo vanaf, schrik en blaar, maar een pan heet water die je omtrekt kun je niet ontwijken, dat is een retourtje beverwijk.

Door Tweakers user anti-rsca, dinsdag 20 september 2011 21:10

Mar2zzz, ik wou ook eerst graag gas. Maar voor allerlei redenen hebben we dit niet gedaan. Het wordt maw inductie of keramisch.

Door Tweakers user AMD1800, dinsdag 20 september 2011 22:35

Ik heb niks te vertellen over IKEA-keukens, behalve dat sommigen er wel leuk uit zien. Wel heb ik een opmerking over je ontwerp. Waarom maak je op de plek waar je nu je wasbak hebt, niet een soort van keukeneiland, met een paar krukken, zodat je er aan kan zitten? Bijkomend voordeel zou zijn dat het muurtje lager is en de keuken dus iets opener is. Of is dit niet mogelijk.

Voor de rest zou ik vooor inductie gaan. Dat koelt voor zover ik weet sneller af als keramisch en ik weet uit ervaring dat het erg goed en eenvoudig schoon is te houden. Alleen geen dingen op de plaat laten vallen, want dan is ie stuk.

Door Tweakers user MsD, dinsdag 20 september 2011 22:59

woehaa, ik ook !
Ikea kastjes zijn zeker in hun prijsklasse super. De meegeleverde accesoires zijn zeker goed (scharnieren, dempers, etc.) en weer, in deze prijscategorie moeilijk beter te vinden.
Sommige dingen doen het best goed qua apparaat, echte troep zullen ze niet meer verkopen. Maar, zeker de duurdere modellen zijn echt minder goed dan vergelijkbare apparaten in die prijsklasse.
Of gewoon zonde van je geld.
Ik heb een jaar terug mijn hele keuken gebouwd, en ben nog steeds blij dat ik een echte SMEG heb staan om op te koken in plaats van dat blikken fornuisje van Ikea. De Vaatwasser van SMEG is goedkoper en stiller dan de goedkoopste van Ikea, en echt wel beter.
De koopjeshoek is echt iets om langs te lopen, dat scheelt soms zo gigantich veel ! En de garantie is hetzelfde.

Maar zoals al gezegd hier: 5000 is niet heel veel geld, en je gaat je er geen buil aan vallen. One stop shopping bij Ikea is prima, en ik denk niet dat je veel beter krijgt tenzij je echt gaat shoppen.

Oh, gas koken rules, fuck de rest. Echt. En Mar2zz zei al terecht, de spullen op je kookplaat zijn gevaarlijk, de kookplaat zelf valt wel mee.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 september 2011 23:06]


Door Tweakers user Speedfightserv, woensdag 21 september 2011 10:21

Voordeel inductie of keramisch...

het schoonmaken!!

Gas is juist voor vrouwen want die houden van poetsen ;) . inductie of keramisch is een kwestie van een doekje er overheen en schoon.

Door Tweakers user Craven, woensdag 21 september 2011 10:31

Zonder de hele rits reacties hierboven door te lezen even een reactie.

Geen keuken maar wel een afzuiger van ikea hiero. Gekocht voor het afzuigen van giftige dampen (vriendin brand/smelt glas voor glaskralen/sculpturen). Hij was 1 van de goedkoopste en kon enorm veel afzuigen in vergelijking met veel andere modellen. Maakte dan ook wel een takkeherrie maar dat was niet erg. Tot op heden nog geen problemen gevonden ermee.

Door Tweakers user Kerberos84, woensdag 21 september 2011 11:07

Ik heb een ikea-keuken, met bijhorende WhirlPool-toestellen. (Zat in het huis dat ik gekocht heb, dus niet zelf aangekocht)

Oven: erg tevreden over, werkt goed, is hetelucht, met grill...
Koelkast/diepvriescombinatie: Werkte goed, eenmaal dat je de juiste stand gevonden hebt, maar was mij te klein als je met 2 bent en graag kookt en in diepvries stopt dan :) Dus wordt nu niet meer gebruikt
Vaatwas: goed, maar er is wrs bij installatie iets beschadigd, want de watertoevoer naar de bovenste sproeiarm komt telkens los.(*)
Kookplaat (gas): het beste fornuis waar ik al mee gewerkt heb!!! ruim en werkt goed, ook een fail-safe (gaat het vuur uit, dan wordt de gastoevoer afgesneden!)

(*) Het gemak met Whirlpool is dat je gewoon de wisselstukken kan bestellen en gemakkelijk vindt. Dus in de loop van volgende weken ga ik eens langs bij een Whirlpoolverdeler voor zo'n stuk...

Door Tweakers user M-Opensource, woensdag 21 september 2011 11:07

Ik heb een Ikea keuken, toevallig bijna dezelfde als die van jou, en ik kan het wel aanraden. Het blad dat wij hebben heeft een andere kleur maar is erg netjes opgeleverd. Het in elkaar zetten is wel echt Ikea-style, maar daar betaal je dan ook voor.

We hebben een keramische plaat, even wennen met koken maar scheelt veel met schoonmaken!

Door Tweakers user Trinsec, woensdag 21 september 2011 14:47

Hehe, heb een paar weken geleden een IKEA-keuken besteld en ga het binnen een klein maandje ontvangen. :) Ben benieuwd, heb eigenlijk gewoon alles van IKEA vandaan inclusief apparatuur. Behalve de kraan, die vond ik daar niet zo mooi, dus die ga ik elders kopen. Ga ook een standalone koelkast/vriezer combi kopen elders, meer keus op die manier. Misschien een mooie rooie SMEG, wie weet. ;)

Heb zelf een inductiekookplaat genomen, het is daar relatief goedkoop vergeleken met andere winkels zoals inbouwdirect.nl e.d., ik besloot maar van gas af te stappen en eens efficient te gaan koken dat ook nog makkelijk schoon te maken is. Nooit ga ik keramiek nemen, mag je heel lang wachten tot dat afgekoeld is.

Hoorde goede verhalen over IKEA van kennissen die zelf ook een IKEA-keuken hebben, en de showroom toonde mooie keukens. Dus ik ben gewoon daarvoor gegaan. Ik vind de modulaire opzet van IKEA gewoon geweldig, kan je gewoon alles naar je eigen smaak inrichten.

Door Tweakers user Mar2zz, woensdag 21 september 2011 16:11

Ook al heeft TS al keuze voor keramiek dan wel inductie, het schoonmaken van de gaspitten/gasplaat is een eitje. De pitten gaan gewoon in de vaatwasser, doekje over de plaat, klaar. Bovendien vind ik het erg mooi om een RVS plaat op onze donkerstenen blad te hebben, past mooi bij de rvs van de oven en magnetron. Het is zo een vijfpitter, met wokker in het midden, wokken heerst en vijf pitten komen voor de hobbykoker goed uit bij uitgebreide maaltijden.

En inderdaad, failsafe gas, als het vuur uitgaat, geen gas meer. Dus als kindje aan gaskraantjes draait geen gas in huis. Heerlijk idee.

En mocht je voor een echte oven gaan, de Framtid OV9, is een multi-oven, met grill, hetelucht, boven en onderwarmte en stoom! Stomen is heerlijk en makkelijk en te timen, groot voordeel in een druk leven).

Bovendien, enorme plaatpizza's, met 2 bijkomende bakplaten, maak je zo op 2 niveaus heerlijke zelfmaakpizza in 1x. albert heijn heeft danerol croissant achtige bodems, met bijbehorende tomatenspul), enorm lekker, pak een pizzeriafolder, koop de ingredienten die bij een pizza staan en gooi ze erop. 15 minuten in de hetelucht en perfecte pizza's.

Combimagnetronnetjes zijn vaak net te klein om eens lekker los te gaan met grotere ovengerechten (voor als je gasten hebt). In een echte oven passen bijvoorbeeld makkelijk 2 hele kippen.

Door Tweakers user elmo_1978, donderdag 22 september 2011 10:07

Ik heb wel een tip voor je over een ikea keuken.

!!! Laat hem plaatsen !!!

Zelf bij een vriend wezen plaatsen, we zouden dat even in een weekend doen.
Dat viel dus vies tegen, moet ik je bekennen.
Uiteindelijk 6 dagen bezig geweest !
Maar wel een erg mooi eindresultat, en alles werkt nog perfect.

De hoeveelheid pakketjes enzo is niet normaal.
Alles is los verpakt zoals je bij Ikea gewend bent.
Dus je moet eerst alles in elkaar zetten en bij elkaar zoeken.
Bij ons was het ruim 2,5 pallets met spullen. (zonder apparatuur)
Dan ben je soms alleen al 30 minuten aan het kijken waar wat ligt.

De mensen die het dagelijks doen, zijn er veel handiger en sneller in.

bij mijn eigen heb ik hem laten plaatsen, toen waren ze binnen 1 dag klaar.

suc-6 met kiezen.

Door Tweakers user boe2, donderdag 22 september 2011 10:12

Hier ook gas, gewoon omdat me dat gemakkelijker koken lijkt en goedkoper is (inductie is duurder en al je potten en pannen die je koopt zijn ook extra duur).
Keramiek zou ik afraden. Men vriendin heeft het en even snel iets opwarmen zit er echt niet in.

Ja, iets lastiger om te kuisen, maar komaan, even dat rooster + dekseltjes verwijderen om er met de vaatdoek overheen te gaan is niet ZO veel extra moeite :).
!!! Laat hem plaatsen !!!
Ach, heb het zelf samen met men vader gedaan. Veel geprutst en gevloekt, maar wel een ervaring rijker (zou ze nu gemakkelijk op 2 dagen in elkaar krijgen als ik het nog eens zou moeten doen). Ikea assembleren is sowieso leuk (live size lego :p) en het uitmeten + boren moet je gewoon in de vingers krijgen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 september 2011 10:17]


Door Tweakers user AMD1800, donderdag 22 september 2011 10:26

@ elmo_1978: Je vergeet wel even dat hij bijna zijn hele huis ook zelf heeft gebouwd. Dan is zo'n IKEA-keuken wel appeltje eitje denk ik.

Door Tweakers user anti-rsca, donderdag 22 september 2011 10:30

Tegen het werk zien we zowieso niet op. Zoals AMD1800 zegt, we hebben het hele huis gebouwd, dus een keuken kan er echt nog wel bij ;). En we sparen ons dan opnieuw enkele euro's uit die we dan ergens anders, nuttiger kunnen investeren.

Door Tweakers user elmo_1978, donderdag 22 september 2011 12:09

AMD1800 schreef op donderdag 22 september 2011 @ 10:26:
@ elmo_1978: Je vergeet wel even dat hij bijna zijn hele huis ook zelf heeft gebouwd. Dan is zo'n IKEA-keuken wel appeltje eitje denk ik.
Daar ben ik van op de hoogte, volg dit blog al een tijd!!!

Zelf heb ik heel mijn woning gerenoveerd, en ook van alles gedaan.
Heb zeg maar ook 2 rechter handjes, gas water licht en wandjes zetten is geen probleem voor mij. maar een keuken plaatsen is wel specialistisch werk.

Viel mij dus tegen, door de hoeveelheid, werk met idea bouwpakketten.
Nu zou het wel sneller kunne, maar voor de 500 euro plaatsingskosten, dan zou ik het de volgende keer laten doen.

Dit omdat ik kwa kosten en tijd het een net bedrag is.

suc-6 we horen het graag, en natuurlijk met photo's

Door Tweakers user anti-rsca, donderdag 22 september 2011 12:36

M'n schoonvader en ik doen dat nog graag, meubels ed. in elkaar flansen. Het zal alleszins grappige taferelen opleveren. Foto's verzekerd!

Door Tweakers user BillsGate, donderdag 22 september 2011 19:12

elmo_1978 schreef op donderdag 22 september 2011 @ 10:07:
Ik heb wel een tip voor je over een ikea keuken.

!!! Laat hem plaatsen !!!
Als je een beetje handig bent en je tijd neemt, kun je hem makkelijk zelf zetten. Sterker nog: als ik het kan, kan iedereen het.

Wij hebben - op de koelkast en afzuigkap na - de apparatuur ook ergens anders van (showmodellen van It's, gewonnen in faillisementsveiling). Met de koelkast en afzuigkap is weinig mis.

Die koelkast (standaard boven-inbouw) is volgens mij zelfs de goedkoopste die in die maat te vinden is.

We hebben wel het blad ergens anders laten maken. Ik wilde graag een granieten blad, dat levert Ikea niet.

Door Keuken Duitsland, maandag 17 oktober 2011 17:54

Ikea is niets mis mee. Vanwege het werk van mijn man verhuizen we erg veel. We zetten er altijd gewoon weer een Ikea keuken in en worden nooit teleurgesteld.

Door ikke van de keukens, donderdag 10 november 2011 23:34

Sebas1979 schreef op dinsdag 20 september 2011 @ 19:12:
[...]


Bizar! Bijna exact dezelfde ervaring. Alles ok, maar de glijstrip van de inbouwkoelkast loopt niet zo best. Klok van combimagnetron loopt achter. En irritant dat je de cooldown functie niet uit kunt schakelen (afkoelen door de klep open te zetten schakelt de luidruchtige ventilatie niet uit).
Lades nog geen probleem hier trouwens :)
Het probleem met de glijscharnier is ws op te lossen door de plaats van de schroeven op de deur bij te stellen. Als deze niet volledig recht zitten zit er idd wat frictie op

Door ikke van de keukens, donderdag 10 november 2011 23:38

AMD1800 schreef op dinsdag 20 september 2011 @ 22:35:
Ik heb niks te vertellen over IKEA-keukens, behalve dat sommigen er wel leuk uit zien. Wel heb ik een opmerking over je ontwerp. Waarom maak je op de plek waar je nu je wasbak hebt, niet een soort van keukeneiland, met een paar krukken, zodat je er aan kan zitten? Bijkomend voordeel zou zijn dat het muurtje lager is en de keuken dus iets opener is. Of is dit niet mogelijk.

Voor de rest zou ik vooor inductie gaan. Dat koelt voor zover ik weet sneller af als keramisch en ik weet uit ervaring dat het erg goed en eenvoudig schoon is te houden. Alleen geen dingen op de plaat laten vallen, want dan is ie stuk.
en dan nog een opmerking over de kast met besteklade en deuren eronder, waarom pak je hier geen 3ladenkast? Veel handiger kan ik je uit ervaring vertellen, je kunt dan alles naar voren halen..

Door Keukens Duitsland, donderdag 12 januari 2012 11:46

Renoveren is heel leuk als je tijd en geld hebt. Heb inmiddels een nieuwbouw woning aangeschaft. Ideaal.

Door gsm, zaterdag 28 januari 2012 13:14

@keukens duitsland
Als je geld hebt dan hoef je t zelf ook niet doen :9

Door Lacosteschoenen, zondag 26 februari 2012 20:40

Het zijn degelijke keukens

Door herman, zaterdag 18 augustus 2012 11:44

heb een ikeakeuken met alles er op en eraan ook de toestellen...
na een week doet de diepvrieser het al niet meer :-(

Door Tweakers user anti-rsca, maandag 20 augustus 2012 09:22

@herman, dit kun je bij dure keukens ook hebben als je het mij vraagt... We hebben ooit een TV gehad van Philips, na 3 dagen was hij kapot... Daarom dient garantie he.

We hebben onze keuken dit weekend grotendeels geplaatst. maw binnenkort nog eens tijd voor een blogupdate :)

Door Benjamin, donderdag 23 augustus 2012 15:36

Ik heb ook een Ikea keuken gekocht in combinatie met eikenhouten frontjes van http://www.houtcuisine.nl. De vaatwasser heb ik wel van Ikea maar de andere apparatuur is van Siemens wat ik goedkoop via internet heb gekocht.

Ik ben zelf erg tevreden met resultaat. :)

Door marianne, donderdag 30 augustus 2012 13:12

mooie keuken gekocht in dec 2011, zelf geplaatst viel erg mee (niet zo`n hele grote keuken).
MAAR KOOP GEEN HOUTEN BLAD bij ikea, ruim in de olie gezet maar bij de kraan en de spoelbak gaat het allemaal wijken en schimmelen!!
verder zeer tevreden!

Door jan, zondag 23 september 2012 13:36

Wij hebben al 20 ( ja , je leest het goed!) een ikea keuken. We hebben niet voor de apparatuur( en ook niet kranen en spoelbak) gekozen omdat die weliswaar niet slecht is, maar er zijn betere.( de vaatwasser bijvoorbeeld hebben wij op het werk, maar die is toch echt minder dan de Bosch die ik thuis heb). Ook hebben wij zelf een goed (houten) keukenblad laten maken. We zijn de boel nu aan het renoveren waarbij de kastjes voor het grootste deel blijven staan. het voordeel van een ikeakeuken is dat je op een simpele en goedkope manier door deurtjes en ladefronten te vervangen een "nieuwe"keuken hebt. Voor het geval dat je beschadigingen hebt, of er simpelweg op uitgekeken bent. Zolang de boel niet nat kan worden. Wij zijn altijd heel tevreden geweest over de keuken, met name ook door de prijs/kwaliteitsverhouding. Geef je geld uit aan de dingen die echt goed moeten zijn zoals aanrechtblad, kraan en apparatuur is mijn advies

Door Tweakers user eymey, dinsdag 2 oktober 2012 19:58

Wij hebben hier afgelopen voorjaar (juni 2012) in ons toen net aangekochte huis ook een Ikea keuken laten plaatsen.

Tot nu toe prima tevreden over! Met de Faktum Adel berken frontpaneeltjes en gewoon een laminaat/fineer aanrechtblad (beige zandsteen, roept nog steeds 'wow' reacties op bij bezoekers, vooral als ze horen dat het van Ikea komt).

We hebben wel onze losse koelvriescombinatie van Bosch gehouden (past in deze keuken precies in een 'nis' waar je anders niets mee zou kunnen). Ook de inbouwvaatwasser van Bosch hebben we gehouden en een inductieplaat van Fagor.

De oven, magnetron en afzuigkap zijn wel van Ikea... allen in de witte Nutid uitvoering. Oven en magnetron met digitaal display (witte led elementen :D) en afzuigkap zo'n model met veel hoofdruimte.

Met name de kookplaat hebben we niet van Ikea genomen omdat deze van Fagor gewoon een beter ontwerp heeft. Vooral de booster op iedere zone en de afzonderlijke kooktimer per zone ben ik bij Ikea niet tegen gekomen. Ook over de vaatwassers van Ikea ben ik niet bijzonder goed te spreken, dus dat wilde ik ook per se bij Bosch houden.

Wel 1 nadeel aan Ikea keukens: Het is eigenlijk toch wel heel erg gemaakt op Ikea apparatuur (duh :P ) .De kookplaat heeft bijvoorbeeld 2 ventilators die van onder lucht aanzuigen en naar voren (vlak onder de glasplaat) weer uitblazen. Omdat de kastjes bij Ikea helemaal dicht zijn is de airflow niet te best en door het stalen frame aan de voorkant van het kookplaat-kastje is het daar ook moeilijk lucht uit blazen. Dus eigenlijk moeten we de lades onder de kookplaat open zetten. Ik vraag me wel af hoe ze dat bij de kookplaten van Ikea doen. Die moeten, neem ik aan, ook hitte kwijt kunnen.....

Overigens, wat betreft de warmtebron bij koken:

Uitspraken als "Elektrisch is voor vrouwen" en "gas rules" zijn natuurlijk puur persoonlijke meningen. In sommige plaatsen (zoals bij ons) is geen gas aanwezig en zelfs als ik wel in een huis met gas zou wonen, dan zou ik nog steeds voor inductie kiezen.

Ik vind het zelf wel degelijk veiliger koken, het is makkelijk schoon maken en een heel belangrijke: Water voor de aardappels en groenten aan de kook krijgen duurt in ieder geval niet een kwartier maar slechts een minuut of 3 (vergelijkbaar met goede waterkoker).

Als je voor elektrisch gaat zou ik overigens wel voor inductie gaan. Keramisch is het echt niet (daar duurt water aan de kook brengen juist nog langer dan bij gas) en reageert traag. Inductie reageert net zo snel op een nieuwe temperatuursetting, zo niet sneller, dan gas.

Oftewel, qua comfort doet inductie koken echt nauwelijks meer onder voor gas. Tenzij js echt heel erg aan 'echt' wokken hecht. Maar dat is een persoonlijke keuze. Dus om het nou af te doen als inferieur aan gas of 'mietjesmethode'......

Door Cor, vrijdag 26 oktober 2012 17:18

Wij hebben de Ikea keuken nu 10 jaar. De keuken is volledig aan vervanging toe. De folie van alle kastjes laat los en de apparatuur (Whirpool for Ikea) begint te haperen.

Door Frank Sonnemans, woensdag 28 november 2012 18:55

Wij maken speciaal voor ikea keukens de deuren en lade fronten van massief hout.

Dit doen wij nu al meer dan 3 jaar en ik heb dus ook al heel veel ikea keukenkasten in elkaar gezet. En ja het is meer werk om deze te installeren omdat je natuurlijk de kasten in elkaar moet zetten. Maar ik mis nooit een schroefje, het kastmateriaal is 18mm dik ipv bij sommige andere merken 16 of zelfs 14 mm dik, en ben je een beetje handig dan is dat goed zelf te doen.

In combinatie met onze deuren en eventueel een jawel dik betonnen blad heb je een maatwerk keuken met echt massief hout, dus ook geen fineer etc. Gewoon eerlijk materiaal.

Mbt de apparatuur kan ik je helaas weinig adviseren.

Succes met je keuze,

Frank Sonnemans
http://www.koakdesign.nl

Door Fam. Zwart, donderdag 7 februari 2013 10:33

Wij hebben ook een Ikea keuken en is nu bijna 5 jaar oud. Ook alle apparatuur van Ikea ( whirlpool). Onze magnetron heeft nu sinds kort een probleem dat het plateau niet meer ronddraait. Bij veel apparaten die je ergens los koopt krijg je 1 jaar garantie. Bij Ikea krijg je standaard 5 jaar garantie op je apparatuur. Ik kan nu dus nog mooi de magnetron onder garantie laten repareren. Had ik hem bij een BCC of zo gekocht, dan kon ik mooi keihard betalen of zelfs een nieuwe kopen. Dus!

Door Bert klein, donderdag 18 april 2013 20:35

De kennis van de "keukenadviseurs" schiet tekort met de adviseurs met de gespecialiseerde bedrijven. Er wordt niet meegedachtven met weinige minuten wordt er geacht dat je een keuze maakt. Opstelling is essentieel en ik zou ook bij anderen als Zweedse gehaktballetjes verkopers te rade gaan. Het is toch veel geld!

Door Tweakers user MtC, maandag 6 mei 2013 12:50

Bert klein schreef op donderdag 18 april 2013 @ 20:35:
De kennis van de "keukenadviseurs" schiet tekort met de adviseurs met de gespecialiseerde bedrijven. Er wordt niet meegedachtven met weinige minuten wordt er geacht dat je een keuze maakt. Opstelling is essentieel en ik zou ook bij anderen als Zweedse gehaktballetjes verkopers te rade gaan. Het is toch veel geld!
Als je een beetje handig bent, kan je bij Ikea véél meer keuken halen voor véél minder geld. Ik ga niet in details treden, maar voor onze keuken verschillende keukenboeren bezocht. Toppunt was er ééntje waar alleen het werkblad van het eiland rond de 10.000 euro zou liggen. Ze maken nochtans reclame met "betaalbaar".
Gemiddelde prijs van onze keuken lag tussen 18000 en 23000 euro. Bij Ikea kwamen we, inclusief toestellen, op een 8000 euro uit, waarbij we 20 jaar garantie kregen op meubels en 5 jaar op electro. Bij andere keukenboeren was dit respectievelijk 10 en 2 jaar. Ook probeerde één keukenboer ons te overtuigen met "ja, maar bij ons komen de scharnieren van bij Blum". Mag je eens 2 keer raden waar de scharnieren van Ikea vandaan komen? Neen, nooit of nooit zal ik nog naar een keukenboer gaan. Bende oplichters.

Door Tweakers user anti-rsca, maandag 6 mei 2013 13:02

Bert klein schreef op donderdag 18 april 2013 @ 20:35:
De kennis van de "keukenadviseurs" schiet tekort met de adviseurs met de gespecialiseerde bedrijven. Er wordt niet meegedachtven met weinige minuten wordt er geacht dat je een keuze maakt. Opstelling is essentieel en ik zou ook bij anderen als Zweedse gehaktballetjes verkopers te rade gaan. Het is toch veel geld!
Bij IKEA heb je de mogelijkheid om je keuken tot op de centimeter nauwkeurig en heel makkelijk op te stellen via het internet. Je krijgt een realistisch beeld. Hiermee kan je nog steeds bij anderen ten rade gaan en daarna nog steeds jouw keuze maken. Maar zoals MtC zegt, ik zou niet meer twijfelen. met Houtcuisine of koakdesign, kan je er dan nog een persoonlijk tintje aan geven en blijven de kosten al bij al nog beheersbaar.

Door Jeroen Scheffer, dinsdag 7 mei 2013 21:37

Vorige week IKEA keuken besteld. Ben zelf vrij handig dus wellicht dat mijn mening 'gekleurd' wordt. Ik vond echter het advies van mijn keukenadviseur(s) bij IKEA Amersfoort erg bruikbaar. Ik plaats hem zelf en kreeg heel veel bruikbare tips van de monteur/adviseur!

Ik heb een deel van de keuken zelf al meegenomen, aangezien tegenover mijn huidige keuken een extra blok neer heb gezet en ik deze alvast wilde hebben staan voordat ik de huidige keuken uitbreek. Dit ivm de beschikbaarheid van bepaalde apparatuur tijdens het uitbreken en plaatsen van het hoofdgedeelte, welke verplaatst werd naar deze kant.

Inderdaad, het kost even tijd om de kasten in elkaar te zetten, maar na twee kasten heb je de slag te pakken en is het lopendebandwerk. Het meeste werk blijft toch altijd de uitlijning van de keuken, maar heb dit wat vergemakkelijkd door en balk op de muur te maken op plinthoogte waarop de achterkant van de kasten steunt, ipv aan de achterkant de poten. Dit staat ook in de handleiding en werkt erg goed.

Ik heb tot nu toe een nadeel ontdekt en dat is dat er bij geen van de kasten ruimte zit tussen de achterkant en de muur voor eventuele leidingen. Bij mijn huidige keuken zit tussen de achterplaat en de muur zo'n 2 cm ruimte, waar je eventueel leidingen weg kan werken voor elektra (bijvoorbeeld voor verlichting onder de bovenkasten).

Voor de rest vind ik de kwaliteit erg goed, vooral voor de prijs. Bij een keukenconcurrent waren we in een 50% aanbieding nog steeds bijna het dubbele (!!) kwijt van de IKEA prijs.

Vrijdag a.s. krijg ik de rest geleverd en volgend weekend gaat het volgende deel erin. Kan niet wachten.....

Door Tweakers user anti-rsca, dinsdag 7 mei 2013 22:47

Veel succes! Er zitten inderdaad hier en daar wat dingen in die anders zouden kunnen, maar zoals je zegt, voor dat geld en die kwaliteit, vind je er wel iets op ;). Onze verlichting onder de bovenste kastjes zit aangesloten op de leiding van een stopcontact, weggewerkt ik het pleister en daarover wandtegeltjes.

Door A.Brauers, dinsdag 23 juli 2013 18:06

Na wat rond gekeken toch besloten om bij ikea te gaan een handige schoonzoon en mijn broer gaan hem plaatsen.
Ik ben benieuwd zijn er nog goede tips kom maar op. 8)7 8)7
Ook het ik zo'n expresoapparaat inbouw gekocht bij ikea als ik de resensies lees hoop ik dat hij het goed doet of heeft iemand hier ervaring mee?
Laat nog wel weten hoe het verder gaat. :)

Door Tweakers user anti-rsca, vrijdag 26 juli 2013 20:42

A.Brauers schreef op dinsdag 23 juli 2013 @ 18:06:
Na wat rond gekeken toch besloten om bij ikea te gaan een handige schoonzoon en mijn broer gaan hem plaatsen.
Ik ben benieuwd zijn er nog goede tips kom maar op. 8)7 8)7
Ook het ik zo'n expresoapparaat inbouw gekocht bij ikea als ik de resensies lees hoop ik dat hij het goed doet of heeft iemand hier ervaring mee?
Laat nog wel weten hoe het verder gaat. :)
Wie een beetje handig is, kan een IKEA keuken zo in elkaar steken. Het is een echte aanrader. We werken sinds 23 november praktisch dagelijks in deze keuken en het heeft ons nog geen moment gespeten.

Dé belangrijkste tip is dat voor je aan een kast begint, dat je zeker alle mogelijke configuraties in de handleidingen bekijkt en dan de goeie er uit neemt. Niet zomaar blindelings opvliegen.

Reageren is niet meer mogelijk