De misbruikte brievenbus...

Door anti-rsca op vrijdag 12 oktober 2012 17:35 - Reacties (12)
Categorie: Persoonlijk, Views: 7.040

Stel je voor, het is 9u 's ochtends. De nevel trekt stilaan op en het ziet er naar uit dat het een prachtige dag wordt. Je staat te glunderen aan de kant van de straat.
Tot wanneer echter aan de horizon een persoon met witte fiets aankomt. Stelselmatig komt hij dichter en dichter. Bij elk huis stopt hij en hoor je krijsen.

Je wordt bang, nerveus... Het zal toch niet weer ... nog 2 huizen te gaan en het is jouw beurt, al hoop je stiekem van niet. Oh nee, de witte fiets stopt vlak voor jouw uitpuilend neusje. Je voelt het komen... met volle kracht duwt de man op de witte fiets de inhoud van z'n hele hand zomaar door je smalle gaatje. Ook jij scheeuwt het uit. Je buurman hoort het en begint ook al te rillen op z'n paal.

Je blijft met een opgeblazen gevoel zitten tot 's avonds, wanneer je baasje thuiskomt. Het is vrijdag 12/10. Je baasje stelt je gerust. Hij weet te zeggen dat het de laatste dag is van de vele beproevingen die je de laatste week hebt doorstaan. Je bent gerustgesteld en maakt je klaar voor de nacht.

--

Wat ik met dit ludieke verhaaltje wil aankaarten is de massa's verkiezingsdrukwerk die de Belgen de voorbije weken weeral hebben moeten slikken. Ik kan verkeerd zijn, maar in de regio waar ik woon, was dit de grootste golf aan verkiezingsdrukwerk die ik in m'n leven al heb moeten slikken. In tijden van internationale crisis (en ook daarbuiten) vind ik dit niet kunnen.

We hebben krantjes, leaflets, foldertjes, enveloppes, speciale kapvormen, ... gekregen tot we ze niet meer door de voordeur konden zeulen. Sommige tot 4 keer toe!!!

Ik vraag me echt af of hiervoor geen beter alternatief bestaat dan het zomaar verkwisten van belastingsgeld die in mijn ogen beter in wegen, onderwijs, onderzoek, ... kan worden gestoken.
Zou het bv. geen idee zijn om iedere partij bij elke verkiezing te verplichting om op kosten van de gemeente/provincie/gewest/land maar 2 keer drukwerk te verspreiden en dan nog gelimiteerd tot het aantal personen die op de lijst staan. Ik denk bv aan een krantje dat in een bepaalde papiersoort moet gedrukt worden, met bepaalde afmetingen, waarin 2 pagina's mogen dienen om de algemene partijstandpunten toe te lichten en per verkiesbare persoon een extra pagina.

Alles wat extra wordt verspreid dient uit eigen zak te worden betaald!!

Ik besef dat de dag van tegenwoordig de promotie voor verkiezingen heus niet meer enkel via drukwerk wordt gedaan, maar op de andere kanalen kan volgens mij ook een rem worden gezet.

Anyway, just my 2 cents. Maar ik ben het wel kotsbeu om bij elke verkiezingen m'n post te moeten doorbladeren op zoek naar post die er echt toe doet.

Volgende: De langverwachte OEF! 05-'13 De langverwachte OEF!
Volgende: Einde van de werken bijna in zicht! 06-'12 Einde van de werken bijna in zicht!

Reacties


Door Tweakers user onok, vrijdag 12 oktober 2012 17:45

Is het niet al zo dat partijen hun campagne uit eigen zak moeten betalen? Dit wordt betaald uit de kas van de partij, de mensen die lid zijn van deze partij betalen dus in feite. Volgens mij mag er helemaal geen belastinggeld aan worden besteed. Maar ik kan het mis hebben?

Door Tweakers user JoWannes, vrijdag 12 oktober 2012 17:57

En dan heb je 't nog niet eens over al die irritante affiches op dito zelfgeknutselde borden die ze overal langs de kant van de weg planten. Alsof dat de tijd en geld ervoor niet nuttiger kan besteed worden...

Ik denk dat ik maar ga stemmen op de partij waarvan ik het minste bordjes gezien heb.

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 12 oktober 2012 18:13

De partijen krijgen dan wel een dotatie voor de partijwerking indien zij verkozenen hebben maar verkiezingsdrukwerk word niet direct gesponsord met belastingen. Er staan ook limieten op wat een partij mag uitgeven en wat een kandidaat mag uitgeven. De meeste partijen geven aan (een deel van) de kandidaten een persoonlijk budget dat ze mogen besteden, al de rest moet de kandidaat zelf bekostigen.

Mensen spreken trouwens vaak over crisis maar vergeten dan wel dat het geen crisis is voor iedereen. En in moeilijke economische tijden is geld doen rollen in het binnenland net het beste om die economie te doen blijven draaien.

Dat neemt niet weg dat ook ik het gevoel heb dat er deze keer meer verkiezingsdrukwerk is dan bij vorige verkiezingen. Niet helemaal abnormaal aangezien je bij lokale verkiezingen een kleinere groep kiezers krijgt en je als kandidaat er dus beter voor moet zorgen dat je echt opvalt.

Door Tweakers user Bartjezz, vrijdag 12 oktober 2012 18:19

Bij de laatste 2e-kamer-verkiezingen hier in Weert hadden we geen plakborden. Die waren door de vorige gemeenteraad wegbezuinigd :D Stond een stukje van in de krant dat de politieke aanhangers toch wel spijt hadden van dat besluit. Ze hadden nog geprobeerd of dat besluit terug gedraaid kon worden, maar dat kost blijkbaar iets van 2500€ om zo'n aanplakbord te plaatsen en later weer weg te halen, dat ging dus niet door...

Door Tweakers user sfranken, vrijdag 12 oktober 2012 19:04

Hebben ze in België geen "nee|nee"stickers?

Door Tweakers user Dima_2005, vrijdag 12 oktober 2012 19:53

sfranken schreef op vrijdag 12 oktober 2012 @ 19:04:
Hebben ze in België geen "nee|nee"stickers?
Verkiezingsdrukwerk is niet van toepassing hierop.

Door Tweakers user Punkie, vrijdag 12 oktober 2012 20:07

Uit eigen zak? Dan gaan we america achterna, wie het meeste geld heeft (of de rijksten achter zich krijgt) heeft meer kans te winnen...

Door Tweakers user anti-rsca, vrijdag 12 oktober 2012 21:32

@Blokker, ze krijgen inderdaad dotatie, maar van waar komt die dotatie? Juist, belastingsgeld.

De hoeveelheid dotatie is waarschijnlijk ook niet zomaar een uit de lucht gegrepen bedrag, maar zal door de jaren heen samengesteld zijn aan de hand van de kostenposten van verschillende partijen.

Als de kostenposten van verkiezingspromotie al naar beneden kan, zal het wel eens kunnen enkele miljoenen besparen die ergens anders broodnodig zijn.

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 13 oktober 2012 08:21

Punkie schreef op vrijdag 12 oktober 2012 @ 20:07:
Uit eigen zak? Dan gaan we america achterna, wie het meeste geld heeft (of de rijksten achter zich krijgt) heeft meer kans te winnen...
Neen, opnieuw: er staan wettelijke limieten op wat een partij of een kandidaat mag uitgeven aan promotie tijdens een campagne

Bij d vorige federale verkiezingen was er trouwens maar 1 partij die voldoende geld in kas had om tot aan die limiet te geraken, alle anderen moesten het toen met vele minder doen. De dotaties zijn trouwens niet echt bedoeld om campagne mee te voeren. Ben je als partij zuinig en kan je dat geld opzij zetten, prima.

Door Tweakers user vanaalten, zaterdag 13 oktober 2012 10:00

Hier (Nederland) heb ik een 'ja/nee' sticker op de brievenbus: 'ja' voor huis-aan-huis kranten, die gratis dingen met gemeentenieuws en zo; 'nee' voor al het ongeadresseerd drukwerk, reklame en verkiezingsfolders.

De enige politieke partij die afgelopen ~10 jaar structureel mijn wens negeert is de SP (blijkbaar vinden zij mijn mening/wens over brievenbusreklame niet interessant), alle andere partijen slaan mijn brievenbus over.

Ideaal, zo'n sticker - als ik kijk wat anderen aan (politieke) reklame binnenkrijgen...

Door Tweakers user azerty, zaterdag 13 oktober 2012 23:13

Ook een brief van Leterme himself gekregen? -_-

Serieus, als jongere heb ik een brief of 5 gekregen, en dan nog eens een x-aantal extra brieven aan het gezin, en dan nog alle losse brochures ook. Erger er mij dood aan :(

Door Tweakers user C-dude, zondag 14 oktober 2012 00:58

De "winnaar" krijgt van mij in elk geval al die rommel in zijn eigen bus geduwd na de uitslag morgen.

Reageren is niet meer mogelijk