De langverwachte OEF!

Door anti-rsca op maandag 6 mei 2013 12:22 - Reacties (16)
Categorie: Bouw, Views: 7.654

Voor de mensen die m'n blog wat gevolgd hebben, weten dat ik sinds mei 2010 bezig ben onze eigen woning op te trekken. Samen met m'n schoonvader.

Ik had eigenlijk al véél vroeger deze post moeten maken, maar het kwam er maar niet van. De laatste post is al van 21 juni 2012 geleden. Toen was er nog een todo-lijstje die vrij kort leek, maar wat toch nog héél veel werk betekende. Anyway, sinds 23 november 2012 zijn we woonachtig te Wetteren in ons nieuwe stekje. Ik moet zeggen, het bevalt ons reuze!

Waar we daarvoor in een huurhuis zaten waarvan de fundamenten stammen uit begin jaren 1900, had je steeds een bepaald soort vochtigheid die je maar niet kon wegkrijgen. Ook een duffe geur was regelmatig aanwezig. De elektriciteit en sanitaire voorzieningen waren ook niet echt meer bij de tijds. Desalniettemin zijn we mijn schoonouders extreem dankbaar dat we enkele jaren voor een spotprijsje in dat huis hebben morgen wonen. Maar het werd tijd om door te schuiven naar iets groters. Vooral met de komst van onze kleine Louise, werd het duidelijk dat ons oude huis snel te klein en onpraktisch zou worden.

Het comfort van centrale verwarming, verluchte badkamer, 2 toiletten, geen gepiep en gekraak meer bij het boven komen (waardoor Louise soms wakker werd), ruimte in de woonkamer, uitgeruste keuken, oprit vlakbij het huis, en nog zoveel meer... zou ik niet meer kunnen missen.
We hebben 2,5 jaar fulltime bezig geweest aan onze droom en het resultaat mag er wezen. Alle verloven, alle weekends, alle snipperdagen, vele avonden. Het niveau van sociaal leven was onder 0 gedaald. Met momenten zijn we voorbij het uiterste gegaan, fysieke pijn, emotionele pijn (dochter die meer dan een week naar het ziekenhuis moest) het was met momenten heel zwaar om dragen, maar de dag na de verhuis, was de verlossing daar. Opstaan in de kamer waar je tot de dag daarvoor hebt staan schilderen, metsen, zagen, boren, ... zaaaalig.

Sommige mensen verklaren ons voor gek dat we dit allemaal alleen hebben gedaan... Maar als je weet dat dit ons zéker € 75 000 heeft uitgespaard, dan ga je waarschijnlijk aan het denken. Ook gebruikte materialen zijn veelal heel kwalitatief vergeleken tov anderen die zoals ons met beperkt budget zitten, maar veel van dat budget moeten spenderen aan uurlonen.

Graag had ik deze post gebruikt om met bloemetjes te gooien naar bepaalde mensen en bedrijven.

Het eerste bloempje gaat uit naar m'n schoonvader. Alle bloemen in de hele wereld volstaan niet om hem te bedanken. Hij was 49 jaar toen hij er aan begon. Staat professioneel alle dagen in weer en wind als ploegbaas van een team metsers. Toch neemt hij de zware klus op zich om samen met z'n schoonzoon een huis van 0 uit de grond te stampen. Zijn ijver, werklust en precisie kom je bij niet veel mensen meer tegen de dag van vandaag.

Het tweede bloempje naar m'n vrouw. Omdat ze al die tijd zonder mij het huishouden heeft moeten bolwerken. Ook de zorgen voor onze dochter, die het maanden aan een stuk lastig heeft gehad aan de luchtwegen, heeft ze op haar moeten nemen. Het was niet altijd even makkelijk, maar we zijn er toch geraakt.

Schoonouders en ouders, voor de financiële, morele en logistieke steun. Hier en daar kregen we wel wat toegestoken en er waren geregeld woorden van aanmoediging. Ook wanneer er iemand aanwezig moest zijn op de bouw of iets moest afgehaald worden en ik kon het niet altijd halen, was er steeds wel iemand van hun die het voor zijn of haar rekening nam.

Schoonbroer. Hij sprong van meet af aan hier en daar bij waar het nodig was. Uitgraven funderingen, schilderen, verhuis, ... Bedankt man!

Oudste broer. Bij het uitgraven van de funderingen heb je ons een massa werk bespaard. Daarna ben je zelf aan jouw levensdroom begonnen en kon je niet meer helpen. Dit begrijpen we volledig en we zijn je heel erg dankbaar voor het geleverde werk bij de funderingen. Je bent een fantastische peter voor onze Louise!

Nu nog enkele kudo's voor bedrijven die net iets meer gedaan hebben dan wat je ervan zou verwachten:

De werkgever van m'n schoonvader is aannemer (Peter van de Velde) in Laarne. Via hem hebben we al onze bouwmaterialen kunnen kopen aan hééééél mooie prijzen. Bedankt voor deze inspannign, want veel heb je er zelf waarschijnlijk niet aan overgehouden.

X2O Aalst, dit is een badkamerwinkel die gekend staat voor z'n lage prijzen. De badkamer die we daar besteld hebben is er eentje uit de duizend. Niet zozeer van uitzicht, ze is wel mooi, dat niet, maar we hebben zéér veel problemen gehad:
  • Tot 3 keer toe een nieuw bad besteld. Steeds beschadigd of verkeerde vorm
  • Tot 3 keer toe een nieuwe kolomkast. 2 keer beschadigd bij transport en 1 keer per ongeluk door ons kapot gemaakt.
  • 3 keer andere onderdelen voor de douchecabine. Steeds vervormd of beschadigd.
Jullie vragen zich misschien af waarom kudo's voor een winkel die blijkbaar enkel rommel verkoopt. Fabian, een verkoper daar bij X2O heeft de problemen steeds zeer ernstig behandeld en altijd de een oplossing gezocht die zo snel mogelijk kon uitgevoerd worden.
Na navraag bij mensen die ook hun badkamer van X2O hebben blijkt dat wij een Murphy-gevalletje waren. X2O levert goed materiaal aan een goeie prijs. Gaat het al eens mis, kan je steeds op hun support rekenen.

HCG ltd. of anders gezegd House Creations Group. Heeft mooi werk geleverd voor onze ramen en deuren. Wat bij andere schrijnwerkers te moeilijk was om uit te werken of zogezegd te duur ging zijn (zonder effectief prijs te maken), was het bij Filip van HCG wel mogelijk. Het was inderdaad niet goedkoop, maar voor niet alledaagse dingen betaal je meestal wat extra.

IKEA keukens. Voor het zo goedkoop aanbieden van keukens. We gebruiken ze nu al een half jaartje en we zijn nog steeds héél tevreden. De medewerkers en de flow kan vriendelijker en kan geoptimaliseerd worden, maar een keuken met alles op en aan voor minder dan € 6000, daar doe je het voor. Een post die tot op vandaag nog dagelijks door vele mensen bereikt wordt adhv zoekmachines is m'n post over IKEA Keukens. Toen wisten we zelf nog niet wat we mochten verwachten. Nu kan ik gerust zeggen dat je gek bent als je meer dan € 10 000 uitgeeft aan een keuken waaraan je geen echt specifieke vereisten stelt. Als je vragen hebt over m'n ervaring met de IKEA keuken, stel ze gerust.

Laatste bloempje ook nog naar de buren en omwonenden. Deze hebben bij momenten soms héél véél geduld moeten hebben. Zondagen, feestdagen, ... steeds waren we wel enige vorm van lawaai aan het maken. Nooit hebben ze hierover een probleem gemaakt. Ik kan me inbeelden hoe frustrerend het met momenten het moet geweest zijn.

Zo, genoeg bloempjes gegooid. Ik maak in de loop van de komende maanden nog eens een post om alle bedrijven en instanties waarmee ik in aanraking ben gekomen kort te bespreken (de ervaringen waren heus niet allemaal positief), zodat mensen die met hetzelfde idee spelen er misschien wat aan hebben. Dit waren de belangrijkste in mijn ogen.

Na 23 november was het natuurlijk nog niet gedaan. Er lag nog geen terras, de tuin moest nog aangelegd worden, hier en daar nog plintjes plaatsen en nog andere kleine klusjes die te gebeuren staan. We doen regelmatig nog wel iets. Zo heb ik dit weekend de tuin al onder handen genomen en m'n schoonvader gestart met het terras. Maar zoals eerder aangegeven, we wonen er in en we willen het niet meer ruilen. Kleine klusjes zijn er altijd in een huis, ookal koop je iets onder de noemer "sleutel op de deur".

De foto's van het interieur heb ik offline gehaald, wegens de wilde verhalen van dievenbendes ed. die meer en meer het internet afschuimen. Wel kan ik jullie foto's tonen van voorgevel, achtergevel en work in progress van tuin en terras: https://plus.google.com/p...5?authkey=CM-Hhuf-x4fAuAE.

Wie raad wil of tips over om het even wat als het gaat over zelf bouwen van een huis of zelf bepaalde klusjes uitvoeren. Laat gerust iets achter en ik zal proberen helpen. Dit niet uit de ogen van een verkoper of iemand die er iets bij te winnen heeft, maar volkomen objectief. Dit helpt je soms nog het meeste vooruit ;).

Volgende: Evaringen met aannemers bij constructie woning 08-'13 Evaringen met aannemers bij constructie woning
Volgende: De misbruikte brievenbus... 10-'12 De misbruikte brievenbus...

Reacties


Door Tweakers user IStealYourGun, maandag 6 mei 2013 13:40

woonachtig te Wetteren
Niet teveel last van ontploffende treinen en giftige afvoeren mag ik hopen. :p

Door Tweakers user anti-rsca, maandag 6 mei 2013 13:45

IStealYourGun schreef op maandag 06 mei 2013 @ 13:40:
[...]

Niet teveel last van ontploffende treinen en giftige afvoeren mag ik hopen. :p
Gelukkig wonen we aan de andere kant van de Schelde. Rioolstelsel zit op heel ander circuit en de wind zat ook gunstig voor ons. Hopelijk komt er daar snel een eind aan de miserie en blijft het bij dat ene slachtoffer.

Door Tweakers user X-DraGoN, maandag 6 mei 2013 14:09

Wij (mijn schoonvader en ik) heb op ongeveer dezelfde tijd ook een huis gezet. Mooi en hard werk, maar dan heb je er ook iets aan!

Door Tweakers user vanaalten, maandag 6 mei 2013 14:12

Met momenten zijn we voorbij het uiterste gegaan, fysieke pijn, emotionele pijn (dochter die meer dan een week naar het ziekenhuis moest) het was met momenten heel zwaar om dragen
... en 75.000 euro bespaard. Moet eerlijk bekennen dat ik mij afvraag of het het geld waard was - maar goed, dat kan je zelf beter bepalen dan ik.

Door Tweakers user anti-rsca, maandag 6 mei 2013 14:39

@vanaalten als jij me 1 investering weet te vinden die € 75 000 opbrengt op een bedrag van pakweg € 300 000 in 2,5 jaar tijd, dan mag je me die altijd mededelen...

Door Tweakers user NLKornolio, maandag 6 mei 2013 15:33

werken ipv klussen ? Nee grapje, lijkt me goed gedaan. Heb je geen foto's ?

Door Tweakers user anti-rsca, maandag 6 mei 2013 15:48

caanova1984 schreef op maandag 06 mei 2013 @ 15:33:
werken ipv klussen ? Nee grapje, lijkt me goed gedaan. Heb je geen foto's ?
Helemaal onderaan toon ik 3 foto's. Ik had echter een reeks van enkele honderden foto's online staan. Maar nu alles afgewerkt is en we woonachtig zijn, toon ik dit liever niet. Dievenbendes ed. schuimen maar al te graag het web af op zoek naar wat ze ook maar kunnen gebruiken om bij iemand binnen te raken.

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 6 mei 2013 17:36

vanaalten schreef op maandag 06 mei 2013 @ 14:12:
[...]

... en 75.000 euro bespaard. Moet eerlijk bekennen dat ik mij afvraag of het het geld waard was - maar goed, dat kan je zelf beter bepalen dan ik.
Dat is het geld zeker meer dan waard. Het is een enorm bedrag dat je uitspaard door zo veel mogelijk zelf te doen. En dat is niet het enige voordeel. Je leert nog van alles bij en door het samen met vrienden en familie te doen trek je die onderlinge banden nog wat harder aan. Zowat de helft van de kostprijs van de woning gaat op aan manuren. En je kan trots zijn op jezelf. Je woont in een woning die je zelf gezet hebt. Enige nadeel daar aan is dat je bij een toekomstige verkoop het iets moeilijker zult hebben om afscheid te nemen van de woning.

Door Tweakers user anti-rsca, maandag 6 mei 2013 20:48

@Blokker amen to that!

enneuh verkoop... als ik hier ooit uit moet, dan zal het tussen 6 planken zijn ;)

Door Tweakers user Steffannnn, dinsdag 7 mei 2013 00:36

En dan heb je uiteindelijk een huis dat totaal niet past tussen de twee huizen ernaast.. :P De stijl heeft wel iets, maar het past niet.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 7 mei 2013 00:37]


Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 7 mei 2013 07:12

anti-rsca schreef op maandag 06 mei 2013 @ 20:48:
@Blokker amen to that!

enneuh verkoop... als ik hier ooit uit moet, dan zal het tussen 6 planken zijn ;)
Zeg nooit nooit natuurlijk. Ik heb vorig jaar hard staan twijfelen om opnieuw te beginnen. Had ik een oplossing gevonden om tussentijds te gaan wonen had ik het ook nog geriskeerd.

Door Tweakers user anti-rsca, dinsdag 7 mei 2013 07:43

Steffannnn schreef op dinsdag 07 mei 2013 @ 00:36:
En dan heb je uiteindelijk een huis dat totaal niet past tussen de twee huizen ernaast.. :P De stijl heeft wel iets, maar het past niet.
Met dat idee hebben we ook een tijdje gespeeld. Maar eenmaal je de huizen niet op foto ziet, valt het een pak minder op en zie je de huizen als een apparte entiteit. Ook was een stijl vinden die past bij beide buren nogal moeilijk. Het ene is modern/eigentijds en het andere jaren 80-stijl. Na enkele vijven en zessen, hebben we dan toch voor de landelijke/rustieke stijl gegaan en dit bevalt ons wel.

@Blokker, zeg idd nooit, stel dat ik een fameuze financiële meevaller heb ofzo, dan zou het wel eens kunnen dat we ooit nog de optie voor een alleenstaande woning overwegen, maar dan zou het al een fameuze meevaller moeten zijn.

Door Tweakers user ShockWave_Omega, dinsdag 7 mei 2013 13:54

Ziet er goed uit :) Veel woonplezier toegewenst :)

Door Tweakers user RatedR, dinsdag 7 mei 2013 16:54

Steffannnn schreef op dinsdag 07 mei 2013 @ 00:36:
En dan heb je uiteindelijk een huis dat totaal niet past tussen de twee huizen ernaast.. :P De stijl heeft wel iets, maar het past niet.
Dat is heel normaal in België, daar zetten ze alles tegen elkaar aan; zonder blikken of blozen.

Door Tweakers user ChessSpider, donderdag 9 mei 2013 17:39

RatedR schreef op dinsdag 07 mei 2013 @ 16:54:
[...]


Dat is heel normaal in België, daar zetten ze alles tegen elkaar aan; zonder blikken of blozen.
beter dan straten en straten met precies dezelfde huizen achter elkaar in de nieuwbouw-wijken hier in Nederland ;-)

Door Tweakers user bredend, zaterdag 15 juni 2013 15:20

Ik heb het vanaf het begin gevolgd. Speciaal deze blog even opgezocht om de eindstand te checken. Supergaaf om je eigen huis te bouwen!

Reageren is niet meer mogelijk